en | nl

Een investering van 10 miljoen euro voor Rotterdam Alexander

Een investering van 10 miljoen euro voor Rotterdam Alexander

12 January 2018

Het is gedaan met de sobere uitstraling van Rotterdam Alexander. Afgelopen jaar hebben 24 partijen de Alliantie voor Stationsgebied Alexander ondertekend. Dit was het startschot om het gebied rondom Rotterdam Alexander flink aan te pakken.

Rotterdam Alexander naar een hoger niveau

“Wij gaan als gemeente Rotterdam zeker vijf ton investeren,” zei de woordvoerster van wethouder Joost Eerdmans (Veiligheid & Buitenruimte, Leefbaar Rotterdam) over het stationsgebied. Het opknappen van het gebied rondom het station wordt bekostigd van de 10 miljoen euro die is gereserveerd om de leefbaarheid, veiligheid en buitenruimte naar een hoger niveau te tillen.

Leefbaar-raadslid Benvenido van Schaik is blij dat er na 20 jaar discussie eindelijk een startschot is gegeven. “Het stationsgebouw, de halteplek en het gebied rondom het station ogen op dit moment allesbehalve fris en uitnodigend. Het is achteruitgegaan en voelt guur aan. Dat is natuurlijk geen visitekaartje. Dit terwijl 20.000 reizigers dagelijks van het station gebruik maken. Het is goed dat het stadsbestuur hier iets aan wil doen en doorpakt.”

OVVICE_ROTTERDAM_EXTERIEUR-4.jpg

Open, vriendelijker en toegankelijker

Er wordt geïnvesteerd in slimme straatverlichting, een opfrisser voor het grijze Prins Alexanderplein, de gebouwen aan de Marten Meesweg worden opgeknapt en op de plek van het oude stationsgebouw wordt er hard gewerkt aan een hypermodern pand met veel glas en transparante liften.

Reparaties aan straten, vervanging van bijvoorbeeld fietsenrekken, parkbanken en afvalbakken. Meer groen en speelvoorzieningen én extra schoonmaakteams. Er komt ook een veiligheidsregisseur die op straat een oogje in het zeil houdt. De vernieuwing van het stationsgebied moet ervoor zorgen dat het Rotterdam Alexander opener, vriendelijker en toegankelijker wordt.

Start vernieuwing

De ingrijpende verbouwing van Station Rotterdam Alexander start in april van dit jaar. De opknapbeurt zal ongeveer 12 maanden duren. Voor de totale opknapbeurt van Rotterdam Alexander staat twee jaar gepland.

Alexanderknoop op de schop

De overstap tussen trein, metro en bus verbetert dankzij de plannen. Het openbaar vervoer wordt een beter alternatief voor de auto. Hierdoor worden de files op de snelweg Rotterdam-Gouda teruggedrongen.

Mede mogelijk gemaakt door

De 24 partijen die de Alliantie Stationsgebied steunen zijn overheden als provincie Zuid-Holland, Metropoolregio Rotterdam Den Haag, gemeente Rotterdam en gebiedscommissie Prins Alexander. Maar ook vervoersbedrijven ProRail, NS en RET, de Verkeersonderneming Rotterdam en Stedenbaan, projectontwikkelaars Klépierre, OVG en NSI hebben eraan meegewerkt. Samen met onze buren Eneco, de Nationale Politie, Albeda, Zadkine, Café Wilskracht, stichting Hart voor Prins Alexander en de Business Club Prins Alexander.

Beter Benutten hoopt de klus eind dit jaar nog te klaren. Nog even en dan komt die mooie uitzicht uit je OVVICE raam…